Trufele

Cautatorii de trufe

 

 

Asa cum v-am promis, vom vorbi astazi despre cine le-a gustat pentru prima oara si unde pot fi gasite trufele.

Cine s-ar fi gandit ca acest dar al zeilor, rezervat initial regilor, a fost descoperit, degustat si apreciat in deplina lui savoare chiar de un… porc? Legenda spune ca un porcar a observat ca porcii lui sapau cu raturile la baza stejarilor din padure si mancau un soi de ciuperci subterane crescute acolo si a remarcat ca porcii lui sunt cei mai sanatosi din tinut si imbatranesc mai greu. Omul, care nu putea sa aiba copii, s-a hotarat sa incerce si el sa consume alimentul miraculos. Dupa un timp, sotia lui a ramas insarcinata. Legenda mai spune ca porcarul a facut nu mai putin de treisprezece copii.

Aceste fructe ale sanatatii si virilitatii, trufele, cresc in salbaticie in mod spontan pe radacinile alunilor, castanilor, stejarilor si fagilor. Majoritatea trufelor sunt negre, semanand mai mult cu cartofii decat cu ciupercile. Alaturi de acestea mai exista trufe albe si trufe rosii. Din cauza ca sunt ascunse in pamant, in mod aleatoriu, cautarea lor este o adevarata provocare, iar gasirea lor este doar pentru initiati. Mai mult, singuri, oamenii nu pot gasi trufele. De aceea se folosesc de porci sau de caini special antrenati pentru aceasta. Un astfel de animal este hranit de la o varsta frageda cu trufe, pentru a i se dezvolta gustul pentru acestea. Astfel, cand un caine antrenat gaseste un cuib de trufe, reactiile sale nu sunt dintre cele mai discrete. De la acest moment si pana ca trufa sa ajunga pe masa noastra este doar o chestiune de marketing.

 

Trufa – intre damnare si binecuvantare

 

 

 

Cu peste o mie de ani in urma, egiptenii consumau un antreu despre care se credea ca ar avea puteri magice, fiind trimis chiar de zei pe pamant, ca un dar al dragostei lor pentru oameni. Savoarea irezistibila, despre care se spunea ca ar crea dependenta ca un drog, confirma credinta ca aceste delicatese erau ascunse in pamant direct de divinitate care le infigea cu un fulger la radacinile copacilor.

Cunoscute astazi ca „perlele negre ale pamantului”, trufele sunt cele mai scumpe si mai rare ciuperci comestibile. Cu toate ca trufa era considerata fructul zeilor, Evul Mediu a desconsiderat-o si a interzis-o, speculand calitatile ei aromatice si punand asupra ei anatema de fruct al vrajitoarelor. In aceasta perioada, cei care erau prinsi sau macar banuiti ca ar consuma trufe, erau condamnati la moarte prin ardere pe rug, fiind considerati eretici, vrajitori sau trimisi ai diavolului pe pamant.

Abia mai tarziu, in perioada Renasterii, trufa si-a reluat statutul regal in lumea gastronomiei. Perla neagra a pamantului a stat la locul cel mai de cinste al unei mese, in farfuria regelui Louis al XIV-lea, la una dintre cele mai pretentioase curti regale ale lumii: curtea franceza renascentista.

Dar, despre cine a gustat pentru prima oara acest fruct al pamantului si unde poate fi el cautat, vom afla mai multe data viitoare.