In fiecare farfurie, o minunatie

Producerea Spumantului

Producerea vinului spumant reprezinta un proces complex, care necesita atat timp cat si implicare a fortei de munca in mai toate etapele. Cu ajutorul Eleonorei Pinta, managerul Pivnitelor Rhein de la Azuga, am realizat un mic ghid ilustrat despre modul de productie a vinurilor spumante dupa metoda „champenoise“, cu fermentare la sticla. Prima etapa a procesului de producere a spumantelor …


Trufa – diamantul si ditiapentanul

Sunt greu de gasit, aproape imposibil de cultivat si sunt la discretia unor oameni exagerat de discreti. Peste jumatate din piata internationala e „la negru”, cainii care le gasesc nu pot fi educati decat de catre foarte putini experti, iar padurile care le nasc sunt adevarate campuri de razboi. Din „diamantele bucatariei”, cum le numea Brillat-Savarin, trufele au ajuns „diamante …


Cum sa descriem un vin.

Cum să descrii corect un vin „Răsfoind” prin blogurile respective am întâlnit adesea expresii de-a dreptul hilare, iar uneori chiar ridicole. Mult mai rea este situaţia în presa tabloidiziată unde o sumă de dudui şi băieţi îşi dau cu presupusul despre vin şi gastronomie, pozând în fini cunoscători, dar dând sistematic în băltocile ignoranţei. Nu zice nimeni că toţi trebuie să …


Ce este branza Edammer ?

Edam (Edammer) Edam este o brânză olandeză, obținută din lapte de vacă (inițial integral, apoi parțial smântânit, astăzi, de obicei, pasteurizat). Are un conținut relativ scăzut de grăsimi (40%), motiv pentru care pasta este ceva mai moale decât a altor brânzeturi din categoria sa (de pildă Cheddar). Este maturată timp de 1 până la 12 luni, are o formă specifică, aproape …


Ați auzit de Pule? E cea mai scumpă brânză din lume!

Această brânză este făcută la o singură fermă din țara vecină și prietenă, și anume la Zasavica, situată la aproximativ 80 km distanță de Belgrad. Acolo se găsesc aproximativ 130 de măgari și măgărițe, care trăiesc în regim de rezervație. Este, de altfel, singurul loc din lume în care măgărițele sunt mulse în scopul obținerii de brânză. „În primul rând ideea e …


Istoria TARTARULUI

În secolul XIX, Jules Verne a scris un roman de mare succes în care descria poporul tartar (=tatar) ca fiind atât de crud încât devora carnea nepreparată, TĂIATĂ în bucăţele mici. Ştim cu toţii că tătarii erau duşmanii de moarte ai ruşilor. La acea epocă, apăruseră deja la Paris restaurante unde se servea repede, „bistro” (despre cuvântul „bistro” unii susţin că …


Stiati istoria branzei Edammer?

Edam (Edammer) Edam este o brânză olandeză, obținută din lapte de vacă (inițial integral, apoi parțial smântânit, astăzi, de obicei, pasteurizat). Are un conținut relativ scăzut de grăsimi (40%), motiv pentru care pasta este ceva mai moale decât a altor brânzeturi din categoria sa (de pildă Cheddar). Este maturată timp de 1 până la 12 luni, are o formă specifică, aproape …